За един от най-проспериращите владетели на древен Египет, печеливш търговец и успешен строител

...
За един от най-проспериращите владетели на древен Египет, печеливш търговец и успешен строител
Коментари Харесай

Хатшепсут - забравената жена фараон, която управляваше Египет като мъж

За един от най-проспериращите владетели на античен Египет, печеливш търговец и успешен строител в действителност би трябвало да приказваме в женски жанр. Тя е Хатшепсут - първата (и евентуално единствена) жена фараон, управлявала Египет като крал, а не като кралица. Хатшепсут цари спокойно повече от двадесет години през 15-ти век прочие н. е., поставяйки началото на ренесанса, който бележи началото на интервала на Новото царство в античната египетска история.



Ако в никакъв случай не сте чували за нея, има причина за това. Двадесет години откакто нейният племенник Тутмос III поема трона, множеството от надписите и иконографията на Хатшепсут били обезличени или унищожени, нейното име и титла били отстранени, а паметниците с нейния облик - вандализирани. По всичко проличава, че това е част от концентрираните политически старания на Тутмос да изтрие загатна за своя предходник, с цел да подсигурява легитимността на възкачването на сина си на трона.
 5-те най-скандални кралици на всички времена  5-те най-скандални кралици на всички времена  5-те най-скандални кралици на всички времена  5-те най-скандални кралици на всички времена
Пълното влияние на това върху наследството на Хатшепсут се усещало повече от три хиляди години, защото тя била ефективно забравена от историята, до момента в който археолозите от 20-ти век не почнали да разкриват истината за нейното велико царуване.

Какво прави Хатшепсут толкоз заплашителна за съществуващия кралски ред, даже десетилетия откакто е управлявала? Нейният пол, основно (добре, най-вече). Въпреки че дамите в Египет имали повече права и по-голям статут от тези в доста други антични общества, жена фараон било нещо напълно нечувано... до момента в който Хатшепсут не направила дръзкия ход да се издигне от кралица регент за младия си племенник до крал по свое право като първородният правоприемник на Тутмос I.

 хатшепсут iStock

Хатшепсут твърди, че нейният татко я е показал като негов легален правоприемник, казвайки на смъртния си одър: „ Тази моя щерка, Хатшепсут, я назначих за собствен правоприемник на моя престол... тя ще управлява хората във всяка сфера на двореца; тя в действителност е тази, която ще ви води. Подчинете се на нейните думи; обединете се по нейна заповед. ” Вярно или не, това била доста добра история — и такава, която ѝ осигурила божественото право на трона.



Първоначално Хатшепсут почувствала нуждата да омаловажи нетрадиционната си позиция, като комбинира мъжка и женска иконография в своите скулптури и релефи. В много ранни нейни изображения тя е показана с тяло на жена, само че с обичайно мъжката прическа на фараона или облечена в дълга до глезените рокля, само че с необятно разтворени крайници в поза на мъж. По-късно обаче Хатшепсут изцяло утвърждава властта си, като се представя като крал... в комплект с брада и мускули.

 хатшепсут iStock

Въпреки че тя умира около 1458 година прочие н. е., когато е в четиридесетте си години, дългото ѝ ръководство (което траяло без никакъв боен конфликт) оставя кралството по-богато и по-впечатляващо, в сравнение с е било от епохи. Хатшепсут донесла на Египет големи благосъстояния от нови търговски експедиции, които тя насочила към многочислените си амбициозни строителни планове, в това число една от най-вдъхновяващите в архитектурно отношение здания, оживели от античен Египет: нейният солиден траурен храм в Долината на царете.

Надпис върху един от нейните обелиски в Карнак ни демонстрира какъв брой скъпа е Хатшепсут с нейната известност и нейното завещание: „ Сега сърцето ми се обръща по всички страни, до момента в който си мисля какво ще кажат хората. Тези, които видят моите монументи след години и които ще приказват за това, което съм направила. "

Може да са лишили няколко хилядолетия, с цел да ѝ бъде отдадено цялостното самопризнание за нейната смелост, нейната иновация и нейния отвод да одобри нещо по-малко от великолепие макар публичните ограничавания на нейния пол - само че през днешния ден никой не може да отхвърли въздействието на Хатшепсут върху историята.
 Коя си ти по отношение на египетския хороскоп?  Коя си ти по отношение на египетския хороскоп?  Коя си ти по отношение на египетския хороскоп?  Коя си ти по отношение на египетския хороскоп?
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР